Руски дрон клас Шахед (иранско производство) е паднал в Молдова, близо

...
Руски дрон клас Шахед (иранско производство) е паднал в Молдова, близо
Коментари Харесай

Руски боен дрон падна в Молдова

Руски дрон клас " Шахед " (иранско производство) е паднал в Молдова, покрай границата с Украйна. Местните управляващи откриха бойната глава на безпилотния уред, съдържаща към 50 кг експлозиви, заяви молдовската гранична полиция на 12 февруари.

Фрагментите от дрона бяха открити ден по-рано - малко след руския удар против Одеска област, която граничи с Молдова. Кишинев подозира, че безпилотната машина е била свалена от украинската противовъздушна защита по време на офанзивата.

Руските сили изстреляха три талази от дронове " камикадзе " против Одеска област през нощта на 9 против 10 февруари - по инфраструктурата на Одеса и дунавското пристанище в региона на Измаил. Съобщава се за четирима души, които са били ранени.

По данни на молдовските управляващи са открити парчета от дрон край село Етулия, на към 15 км североизточно от украинското дунавско пристанище Рени и на съвсем 40 км северозападно от Измаил. Граничната полиция заяви, че експертите по взривни субстанции са събрали всички остатъци от безпилотния летателен уред и скоро ще детонират открития взривен заряд, пише Kyiv Independent.

Според граничната полиция достъпът до мястото ще остане стеснен до края на следствието, с цел да се подсигурява сигурността на локалните цивилни жители.

Президентът на Молдова Мая Санду нарече случилото се " още едно блестящо увещание за мрачната действителност, пред която сме изправени ". Тя разгласи цялостна поддръжка за Украйна в битката ѝ против съветската военна експанзия.

Припомняме, че съветски удари против Одеска област доведоха до откриването на парчета от дрон на румънска територия през есента на 2023 година В отговор Букурещ вкара спомагателни мерки за сигурност в граничния район, които включваха създаване на укрития и системи за противовъздушна защита. НАТО пък съобщи, че това не е било съзнателно нахлуване от страна на Русия по страна членка на Алианса.

Турските изтребители F-16, ситуирани в Румъния, бяха задействани по време на съветската офанзива против Одеска област на 9-10 февруари.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР